Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

През 2009 година ИТ бизнесът ще търси стабилизация и оптимизация (22-3-2009)

Основните цели на ИТ бизнеса през тази година ще са свързани със стабилизацията и оптимизацията. Част от мерките в подобна кризисна ситуация са свързани с намаляване на разходите, както и по-добър подбор на продуктовите линии. Забелязва се тенденция на увеличаване на нелоялната конкуренция. Това заяви Митко Топалов, регионален търговски директор на Асбис за България, Румъния, Сърбия и Македония по време на проведената дилърска среща-семинар, организирана от дистрибутора. По неговите думи през 2009 г. компанията няма да се интересува от ръста в продажбите. Според Топалов за миналата година корпорацията Асбис Груп е имала 32 000 клиенти в страните, където са оперирали, като голяма част от бизнеса на дистрибутора се извършвал през В2В портала. „1,5 млрд. долара е оборотът на Асбис Груп за 2008 година, което е с приблизително 7-8 % повече от 2007 г. - съобщи Митко Топалов. - Последиците от финансовата криза усетихме през Q4 на миналата година, което естествено забави ръста на компанията." Според Топалов през Q4 на 2008г. кредитирането на бизнеса у нас е намаляло 6,3 пъти, което означава драстичен спад oт 3 милиарда на 408 милиона лева. „Предвид негативната обстановка е важно да се спазва финансовата дисциплина и компаниите да бъдат стриктни по отношение на кредитните срокове - продължи своя анализ регионалния търговски директор на Асбис. - Няма начин в сегашните условия да се говори за увеличаване на кредити и за отлагане на плащанията." По време на събитието Топалов препоръча много внимателния подбор на бизнес партньорите, поради вероятността от нелоялни действия от страна на някои компании.

CBN Panoff, Stoytchev & Co: Българската икономика през 2009 година ще бъде в състояние на рецесия „Тази година ще се характеризира с редица негативни тенденции - разкри в своята лекция по време на срещата-семинар Людмил Стойчев от независимата анализаторска агенция CBN Panoff, Stoytchev & Co. - Забелязва се драстичния спад на поръчките от ЕС по отношение на производството, а кредитирането у нас е практически замразено. Започнало е да се забелязва тенденция на голямо изтегляне на капитали от страната, а като допълнителен катализатор на обстановката у нас ще се явят и изборите в средата на годината."

Предстоящ срив във финансите и телекомуникациите предвиждат още прогнозите на CBN. БВП ще намалее от 0 до 2%. Вече се отчита спад в продажбите на автомобили, бяла и черна техника. „Под въпрос са 250 000 работни места, което ще причини рязко свиване на индивидуалното потребление." През 2009 година продажбите на хардуер ще отчетат спад от 0 до 15% (в евро), отчитат прогнозите на CBN. „Очаква се тенденция на намаляване на продажбите на софтуер в едрия бизнес и администрацията. През тази година не се предвиждат нови големи ИТ проекти, а намаляване на заплащането ще бъде от 5 до 25%", разкри още Людмил Стойчев. Според него очаква се бизнесът рязко да съкрати ИКТ бюджетите, като се замразяват инвестиции в нови и се финализират вече започнати проекти. Продажбите на ИТ в сектора на бизнес клиентите ще намалеят максимум до 15%, а при малкия и домашен офис - до 20%. Значителен спад - от 30 до 70% - се очаква във финансовия сектор, прогнозират от CBN. „2009 година ще бъде една от най-трудните за ИТ дистрибуцията - сподели Стойчев. - Смяната на фокуса от компонентен бизнес до такъв с цялостни решения ще доведе до преразпределение на пазара, до нови контракти с вендорите и до поява на нови вносители, а това ще причини напрежение на пазара.

При много голяма стагнация и заплаха за бизнеса, дистрибутори ще навлязат много по-сериозно в сегмента на продажби на крайни потребители. Според прогнозите на CBN продажбите на хардуер от щанд се очаква да спаднат над половината. Има вероятност част от фирмите да се преориентират към издръжка от софтуер и ИТ услуги. Очаква се намаляване на броя на клиентите на годишна база, като същевременни ще се увеличат несъбираемите вземания. От анализаторите предвиждат още засилване на приходите от ИТ услуги по отношение на дилърския бизнес. „Продажбите на хардуер ще са предимно в най-високия и най-ниския клас, като тази търговия ще се увеличат през Интернет. За да се справят със ситуацията дистрибуторите ще търсят нови пазарни ниши, като смартфони, GPS и др.", коментира още Людмил Стойчев от CBN.

Препечатано от в-к Computerworld


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com