Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Една камера на КАТ се изплаща за 4 дни (26-11-2009)

Половината от всички събрани глоби на КАТ да се дават за нова техника с камери от 1 януари 2010 г. Това се е договорил вицепремиерът Цветан Цветанов с депутати.

Ако текстът бъде одобрен от Народното събрание, от средно събираните 50 млн. лв. от глоби за техника за лов на пътни хулигани ще отиват по 25 млн. лева. Процентът за техническо оборудване бе записан в Закона за движение по пътищата още преди 3 г., но досега не е работел, защото този разход не е вписван в бюджета, разясниха експерти.

От няколко дни пробно работи и един от супермодерните стационарни радари, монтиран на столичния бул. "Вапцаров". Машинката заснема на час по 100 шофьори, каращи с превишена скорост, съобщи зам.-директорът на охранителната полиция комисар Алекси Стратиев. С тази скорост на глобяване всеки един от радарите ще може да се изплати съссъбраните санкции само за 4 дни, пресметна той.

За да започне да действа ефективно обаче новата техника, трябва да бъдат приети спешно внесените от правителство промени в Закона за движение по пътищата. До няколко седмици трябва да приключи и съгласуването на по-сериозните промени в закона, сред които и конфискацията на коли.

"Все още обмисляме дали да използваме опита на някои европейски държави, които стимулират пътните полицаи да събират глоби, като служителите получават малък процент от сумата", разясни министър Цветанов. Той подчерта, че сега спешните промени се внасят в парламента най-вече, за да заработи ефективно техниката с камери. Експерти разясниха, че с нея в бюджета вероятно ще влязат и двойно повече приходи от глоби, което значи средно по 100 млн. лв. на година. Ако половината от събраните санкции се дават за нова техника, за по-малко от 2 г. на всички натоварени пътища ще могат да бъдат монтирани необходимите 400 камери.

В подготвяните промени се предвиждат месец без книжка и 100 лв. глоба за шофьор, който изпреварва нагло, минава на червен светофар, не спира на зебра или влиза в насрещното. Това са опасни нарушения, които винаги прерастват в тежки катастрофи, когато на същото място се появи друг участник в движението, мотивират се от държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

За да се облекчи градският транспорт, се предлага още за движение в бус лентата шофьорите да плащат 50 лева глоба и пак да губят книжката си за месец.

Двойни санкции, спиране на колата от движение или конфискация са най-жестоките мерки, с които експерти смятат да дисциплинират джигитите.

"Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест", мотивират се експертите.

От комисията настояват още всеки собственик, който си даде колата на шофьор без книжка, да плаща глоба от 200 до 400 лв., да няма право да кара 3 месеца, а колата му да стои на трупчета поне 30 дни. Ако зад волана е седнал едновременно пиян и неправоспособен пък, колата директно да се конфискува.

Броят на жертвите по вина на водачи без книжка се е удвоил през 2008 г. спрямо 2001 г. - 112 убити и 800 ранени, а нарушението е придобило масов характер, коментират от МВР.

От Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com