Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ЕБВР ще инвестира в софтуерни фирми в България (27-4-2009)

България се превръща в един от първокласните центрове за софтуерно разработване в света и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се готви да насочи значителни инвестиции в страната. В очите на авторитетната световна финансова организация България е „тигърът на Балканите", се казва в изготвен преди броени дни анализ на Николас Джефъри, старши съветник по стратегиите и инвестициите в ЕБВР, отговорен за телекомуникациите, медиите и технологиите.

Следвайки развитието на световната финансова катастрофа, Европейската банка за възстановяване и развитие сега е в процес на обновяване на своята стратегия за телекомите, медиите и технологиите, касаеща общо 30 държави в Югоизточна Европа и Централна и Източна Европа - от границите на Чешката република чак до Монголия. Инвестиционният екип постепенно оттегли интереса си към телекомите и приватизацията на големите оператори на фиксирани мрежи. Това оттегляне е за сметка на повишено внимание към инвестиционни възможности, свързани с приложения за генериране и управление на трафик и предоставяне на услуги. "Би било коректно да се каже, че пазарите от Източна Европа имат предимството на изоставащия, че не им се налага да оправдават инвестиции в първо поколение остарели технологии като WAP. Вместо това те могат да се концентрират върху развитието на приложения за 3G платформи като Google Android. Това дава на този регион възможността да направи жабешки скок над първото поколение технологии и да има опита на по-развитите откъм ИКТ страни", казва Николас, който има над 30 години опит като предприемач в индустрията. HP, CSC и повечето от мобилните оператори по света знаят много добре какво може да предложи България, се казва в доклада. В качеството си на най-новите членове на ЕС българите се явяват носители на силно възходяща тенденция, като инвестициите там продължават и през последните шест месеца, анализира Джефъри.

Всичко това е в разрез с общата регионална тенденция на спад, която Economist Intelligence Unit отчита в проучването си, публикувано на 18 февруари 2009. Там се вижда, че от ноември 2008 до февруари 2009 брoят на централно- и източноевропейските компании с намерения за намаляване на инвестициите са се увеличили от 16% до цели 21%. В зората на младата демокрация след падането на комунизма беше налице значително изтичане на мозъци от България и региона в посока Силиконовата долина, припомня докладът. Сега ЕБВР вижда, че тази тенденция се обръща точно наопаки, като различията в заплащането намаляват, качеството на живот на хората се подобрява и завръщането към родната земя става все по-реалистична част от кариерния избор. В подкрепа на разсъжденията си за България специалистът на ЕБВР казва още, че България привлича все повече разработчици на „езотерични" и креативни приложения. Такъв пример е ViaOne - корпорация от САЩ, финансирана наскоро от ЕБВР, създала множество приложения за спестяване на разходи при роуминг разговори, мобилни портфейли, парични преводи и т.н. Всички те са част от по-широко портфолио от приложения, насочени към малкия и средния бизнес. Друг пример на ЕБВР за „прииждането" на носители на интелектуална собственост към България е Lightapp. Това е британска компания, разработила иновативен модел за предлагане на бизнес- и домашни компютърни приложения чрез сет-топ кутия и цифрова телевизия по тарифна схема със заплащане според употребата. Така заплащането се равнява на само малка част от цената на компютър или традиционен софтуерен лиценз. Софтуерни компании, създадени в България и завладяващи света днес, са бизнеси като Fadata, работеща на международния застрахователен пазар с нейния софтуер за оценка на риска. Пример е и Teracomm, разработила набор от 8 продуктови линии за мобилни ТВ и мобилни маркетингови приложения за 3G видео програмите на интернационални мобилни оператори.

Нейни клиенти са фирми като Vodafone и T-Mobile, Universal Music и Adidas. Така в крайна сметка се оказва, че докато Калифорния е световният център за развитие на приложения, а Индия е магнитът за кол-центрове, то България псе превръща в един от най-висококласните центрове за разработване на софтуер в света. „Започна кризата и удари всички със сила и жестокост, която никой не е очаквал, - пише в анализа на ЕБВР. - Но казват, че всеки тъмен облак има сребърни кантове". Това е шанс за финансовата организация да преосмисли приоритетите си. Инвестициите на банката през 2009 ще са свързани с дефинирането на нейните приоритети за следващите пет години. „Тъй като сега ЕБВР е нужна повече от всякога, банката трябва да гарантира, че остава в готовност да се обърне към предизвикателствата, където те се разкрият. Целта на ЕБВР за 2009 г. са нужни и в същото време амбициозни, възлизайки на 7 милиарда евро инвестиции. Банката няма илюзии, че намирането и финансирането на добри проекти ще бъде лесно. Тя ще търси по-високи бизнес обеми", се казва в анализа. ЕБВР ще се оглежда за нови проекти в светлината на кризата и ще търси начин да бъде по-креативна и по-гъвката, а също така и да действа по-решително и скоростно. "Гъвкавостта на ЕБВР в справянето с ефектите от финансовата криза означава че въпреки икономическия смут България може да продължи да надгражда своята растяща репутация на глобален център за разработка на софтуер", коментира Никълъс. Според него, в тези трудни времена е чудесно да се види страна като България да подкрепя технологичните компании в своите граници и да извлича максимума от ИКТ талантите, с които страната изобилства. „Пазете се от Българския тигър" - предупреждава Николас.

Препечатано от в-к Computerworld


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com