Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

На всеки две секунди горят лични данни (30-8-2009)

Кражбите на самоличност процъфтява - ежегодно се крадат по 15 милиона самоличности. Това означава, че на всеки две секунди има нова жертва на подобно престъпление. След като на година се крадат по 15 милиона потребителски самоличности, след десет години всеки гражданин на САЩ, който използва интернет, ще е с откраднати лични данни, пресмята PCMagazine. Така тази или друга нещастна личност ще трябва да премине през мъките на завеждане на иск (а вече са заведени 150 милиона подобни искове). Ние се доверяваме на търговци на дребно и на банки онлайн, предоставяйки им по няколко пъти на ден нашите лични данни, при все че броят на нарушенията на корпоративни данни продължава да нараства.

По данни на Identity Theft Resource Center кражбите на самоличност в САЩ са се увеличили с 50 % през 2008 г., в сравнение с 2007 и си остава един от най-бързоразвивашите се видове престъпност в Северна Америка. Има и разширяващ се онлайн пазар на откраднати самоличности, с който местните, щатските, федералните и международните правоохранителни органи като че ли са безсилни да се справят. На практика вече е станало толкова лесно да се крадат и продават лични данни, че цените им са спаднали значително през изминалите две години.

Преди дни започна делото за най-голямата кражба на лични данни в САЩ. Прокуратурата в Ню Джърси обвини трима мъже във взлом и кражба на 130 млн. номера на сметки по кредитни и дебитни карти. Това е най-голямата кражба на лични данни в историята на САЩ според министерството на правосъдието, предаде Асошиейтед прес. Смята се, че само загубите на компаниите възлизат на 236 млн. долара.

Мозъкът на престъпната схема е 28-годишният Албърт Гонсалес от Маями. Той е бивш информатор на Сикрет сървис, който помагал на агенцията да лови хакери.

Българите рядко сме жертви на кражби на лични данни поради недоразвитост е-банкирането и все още слабия интерес към интернет търговията. Печално известни досега са кражбите чрез ПИН кода на банковите карти и ливанска примка. За предотвратяване на това кокошкарство на всички банкомати бяха поставени предупредителни знаци и табели, а флопитата за картите бяха обезопасени.

Първите удари с източване на банкови сметки на продавачи на имоти датират от пролетта на тази година. Схемата също е първобитна - чрез брокери и нотариуси престъпниците се добират до личните данни, след което с подправена лична карта теглят парите от продажбата, преведени по сметка.

От средата на лятото българските банки искат вече и втори документ при теглене на по-големи суми. Той може да е шофьорска книжка или международен паспорт. Води се непринуден разговор с клиента, за да се разбере, доколко е запознат със собствената си банкова история. С писменото съгласие на гражданина се снима личната карта. На касиерите е раздадена специална лупа, чрез която лесно се откриват менте картите.

Превантивни мерки:

1. На първо място, крайно неправдоподобни са всички съобщения (имейли, текстове и т.н.) изпратени от името на онлайн банки, разплащателни платформи или социални мрежи, които изискват посочването на конфиденциални данни от типа на пароли, номера на банкови карти и пр.

2. При необходимост достъпвайте нужните онлайн банки или магазини като въвеждате адреса им директно в браузъра си. Никога не използвайте линкове, достигнали до вас по различни канали, нито връзки посочени сред резултатите при дадено търсене.

3. Дори и след като сте въвели ръчно нужният ви URL адрес в браузъра, проверете дали не се е променил в нещо необичайно, когато сте кликнали Enter.

4. Уверете се, че страницата, която сте отворили съдържа съответните сертификати за сигурност (обикновено има налична малка икона "заключен катинар" в браузъра).

5. Излишно е да се подчертава безприкословната нужда от инсталирано решение за сигурност на компютъра. Това ще ви помогне дори ако сте попаднали на някоя от тези фалшиви уеб страници. Винаги е добре да имате решение, което се грижи никоя от споменатите заплахи да не попадне на вашия компютър.

6. Преди всичко, ако имате и най-малки съмнения при опит за достъп до сайта на съответна банка, магазин или доставчик на услуги не въвеждайте никаква информация. Практически всички те би трябвало да имат посочени контакти за работа с клиенти.

Препечатано от в-к Политика, бр. от 28 август, стр. 4


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com