Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Google разширява връзките си с обществени библиотеки в Европа (30-8-2009)

Google се подготвя за мащабно разширяване на своята програма за цифровизация на книгите чрез споразумения, които се готви да сключи с библиотеки във Франция и Италия. Подписването с Националната библиотека на Франция и включването на богатия й фонд в цифровата библиотека на Google представлява голям пробив за интернет компанията, като се има предвид традиционната съпротива на Франция на т.нар. в страната на галите англо-саксонски империализъм. Директорът на Националната библиотека на Франция Денис Брукман намекна миналата седмица, че престижната френска институция е много близо до споразумение с Google. „Ако Google ни помогне да отидем по-далеч и по-бързо, защо не?, каза Брукман пред бизнес ежедневника La Tribune. - Преговорите ни с Google могат да бъдат приключени до няколко месеца." Промяната във френската позиция се дължи изцяло на парите, обяснява La Tribune. Националната библиотека има годишен бюджет за дигитализация от едва €5 млн. ($ 7,1 млн.), но са й нужни поне €80 млн. само за сканиране на колекцията й от печатни произведения от 1870 до 1940 г. Проявявайки предпазливост, типична за библиотекарите, Националната библиотека на Франция отговори на статията в La Tribune с комюнике, отбелязващо, че споразумението с Google все още не е осъществена сделка. „Въпреки това библиотеката никога не е отхвърляла частното партньорство, което съответства на стратегията на Министерството на културата за цифровото съдържание и уважава принципите на свободния достъп без такса до книги, върху които няма авторски права", пише в официалното изявление на институцията. Италия изглежда върви по стъпките на Франция, като Централната национална библиотека на Флоренция също води преговори с Google за цифровизираща сделка. „От известно време разговаряме с Google, каза директорката на флорентинската библиотека Антония Фонтана. - Мисля, че това е от полза за Италия.

Очевидно трябва да включим и Националната библиотека на Рим, както и да решим проблемите, свързани с авторските права", добави тя. „Ние и Франция сме изправени пред едни и същи икономически проблеми. Централната национална библиотека на Флоренция е най-важната в страната и има задачата да каталогизира и индексира всичко, което е публикувано на италиански. Това е огромна задача, за която нямаме нито пари, нито персонал", каза още Фонтана. Говорителят на Google Италия Симона Пансери потвърди за течащите преговори без да даде допълнителни подробности. Италия и Франция ще добавят епохите на Ренесанса и на Просвещението към вече съществуващата мрежа от 30 обществени и академични библиотеки. Извън границите на САЩ Google си е подсигурила сътрудничеството на Библиотеката на Оксфордския университет, както и на библиотеки в Испания, Германия, Холандия, Япония и Швейцария. Безценните колекции на Ватиканската библиотека сигурно биха представлявали съблазнителна цел, но църковната институция остава безразлична към съблазните на подобен технологичен брак. „Не сме имали контакти с Google. Обмисляли сме подобни неща, но засега не виждаме възможности", заяви Амброзио Пиацони, вицепрефект на Ватиканската библиотека в телефонно интервю. Пиацони, който е мирянин, каза още, че във Ватикана има много книги, които са налични и в други библиотеки, както и че нейната мисия не е същата като на националните библиотеки за поддържане на националната култура. Освен това нейните печатни книги са много по-маловажни от богатствата в нейната колекция от древни ръкописи. „Уникалното в нашата колекцията са ръкописите, но те не могат да бъдат прочетени достатъчно добре от технологиите за оптично разпознаване на символи (OCR). Към момента ръкописните страници могат да бъдат обработвани като снимки. Дори ако ги публикувате онлайн, не можете да търсите по ключова дума", казва още Пиацони. Решението на Ватикана не е окончателно, допълва той.

„Мислихме върху това и решихме, че за момента това не е подходящ ход, казва Пиацони. - Технологичният напредък може обаче да доведе до промяна на решението в бъдеще." Мащабното дигитализиране на ватиканската колекция обаче би била полезна именно сега. В двореца от XVI век, в който се помещава библиотеката, теката тригодишни възстановителни ремонтни дейности, тъй като старите етажи вече се огъват под тежестта на книгите. Така че на практика библиотеката е затворена.

Препечатано от в-к Computerworld


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com