Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Обвинението: Съд за регулаторите на съобщенията! (1-3-2010)

Двама шефове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) - бившият и сегашният, са обвинени в престъпление по служба и съгласно член 282, ал. 2 от НК ги заплашва лишаване от свобода до 8 години. Това става ясно от обвинителния акт срещу Георги Александров и Веселин Божков, изготвен от прокурора Севдалин Цанков.

Според него Александров и Божков не са изпълнили служебните си задължения, предвидени в член 232, ал. 1 от Закона за далекосъобщенията, който гласи: Председателят на КРС издава заповеди, с които спира далекосъобщителни дейности, осъществявани в нарушение на нормативите.

И двамата началници на регулатора не пожелали да спрат пиратското радиоразпръскване, осъществявано от "Гео Адвайзърс" ЕООД на честота 93,3 мегахерца, познато на слушателите като радио "Мелъди". А те са били длъжни да направят това след жалба срещу пиратите, подадена до Върховния административен съд (ВАС). Не са изпълнили задълженията си умишелено и с цел да набавят облага за "Гео Адвайзърс" и радиокомпания "Си Джей", убеден е прокурор Цанков. Той е изчислил, че приходите на двете дружества от реклама, излъчвана по "Мелъди" от 22 февруари 2007 г. до 14 декември 2008 г., възлизат на около половин милион лева. Според него от деянието на Александров и Божков "са могли да настъпят вредни последици за търговско дружество "Радио Вива", тъй като то е било принудено да спира излъчването на своята радиопрограма К2.

"Няма от какво да се притеснявам. Смешно е това, което става - заявява Веселин Божков, преди да му повдигнат обвинение. - Шефката на Радио К2 Илияна Беновска нагнетява напрежение срещу мен." Тъкмо по сигнал на Беновска срещу Божков и неговия предшественик в КРС почва разследване. "Откраднаха нашето радио К2 - обяснява известната журналистка - и на негово място тръгна друго радио - "Мелъди". На честотата на "Радио Вива" 93,9 МХц ние, група политически журналисти, създадохме "Радио К2". Преди нас това беше гангстерско радио. Плащаха и управляваха Клюна, Златко Баретата и други "герои" на прехода. Тогава СЕМ и КРС не мръднаха пръст да им отнемат лицензията. Ние прочистихме ефира, свършихме тяхната работа. По К2 зазвучаха до 35 дневно становища на политици, магистрати, дипломати. Радиото почна да се прави професионално и с отговорност към обществото. Станахме втори в класацията на публиката. И въпреки това опитаха да ни запушат устата."

Предисторията според обвинителния акт: "Радио Вива" ООД е лицензирано през 1992 г. Съдружници в него са Борис Павловски и "Ганимед" ООД. През 1996 г. "Радио Вива" има 2 лицензии за излъчване в ефир - от Съвета за електронни медии (СЕМ) и от КРС.

През същата година собствениците на "Ганимед" продават дружеството на "ИИ-Тв" ЕООД, представлявано от Цветозар Младенов, което става съдружник в "Радио Вива".

Желанието на новия съдружник е да излъчва радиопрограма с лицензиите, които "Радио Вива" притежава. В начинанието са ангажирани именити журналисти: Илияна Беновска, Клара Маринова, Силвия Стефанова и др.

През декември 2006 г. Павловски решава да продаде двете лицензии на "Гео Адвайзърс", без да уведоми съдружниците си от "ИИ-Тв". Лицензиите не могат да бъдат предмет на покупко-продажба, те се издават от КРС и СЕМ. Ето защо Павлов подава в двата регулаторни органа молби - да се открие процедура по прехвърлянето на лицензиите.

В началото на 2007 г. СЕМ прехвърля лицензията от "Радио Вива" на "Гео Адвайзърс". Собственикът на "ИИ-Тв" и Илияна Беновска научават това от сайта на СЕМ. Беновска веднага се свързва с председателите на СЕМ и КРС - М. Стефанова и Г. Александров, и ги уведомява, че постъпките на Павловски са разрез с интересите на дружеството. Самият Павловски не крие, че е спазарил двете лицензии за 300 000 евро, от които взел на ръка 100 000.

На 18 януари 2007 г. общо събрание на "Радио Вива" решава да се спре продажбата и прехвърлянето на лицензиите. Беновска обяснява на шефа на КРС Александров, че има неразбирателство между съдружниците, че решението на СЕМ се обжалва пред Софийския градски съд (СГС) и той не бива да прехвърля лицензия на "Гео Адвайзърс". Въпреки това за удивително кратко време и в нарушение на закона КРС прави обратното, констатира прокурорът Цанков. Молбата на Павловски е удовлетворена, въпреки че документацията му има явни недостатъци. При това решението на КРС е взето, след като е изтекъл мандатът на Александров като председател.

На 23 февруари 2007 г. Беновска връчва на Александров решение на СГС за възбрана на лицензиите на " Радио Вива", но научава, че е налице прехвърлително решение от предния ден. Беновска сезира ВАС и той постановява, че нейната жалба срещу решението на КРС има спиращо (суспендиращо) действие. Още преди определението на ВАС от 14 март 2007 г. обаче КРС вписва в регистъра лицензирания оператор "Гео Адвайзърс "като правоприемник на лицензията на "Радио Вива". От комисията връчват хартиен документ на своя фаворит, без да изчакат срока за обжалване. "От този момент "Гео Адвайзърс" започва да излъчва на негодно правно основание радиопрограма Мелъди", отбелязва държавният обвинител. И тя тече необезпокоявано в ефира до момента, в който Върховна административна прокуратура нарежда на КРС да го спре. Така комисията е принудена да излезе с решение от 20 ноември 2008 г., с което спира радиоизлъчването и запечатва съоръженията на покрива на хотел "Кемпински", ползвани от "Гео Адвайзърс". По същото време започва паралелно излъчване на 93,3 мегахерца и от "Радио Вива". "Това положение е нетърпимо и с оглед на националната сигурност", подчертава прокурорът. Беновска информира за текущите спорове новия шеф на КРС Божков, който встъпва в длъжност през ноември 2007 г. Но макар и осведомен, той не включва в дневния ред отнемането на лицензията от "Гео Адвайзърс" и присъждането на ефирна честота на К2, както законът му повелява. Нещо повече,Беновска твърди, че Божков й поискал 300 хиляди евро подкуп.

" Той ми заяви, че на него само отгоре могат да му наредят да присъди честота на нашето радио. Писах до Станишев - нищо. Обърнах се към Върховната административна прокуратура (ВАП). Тя разпореди Божков незабавно да изведе от ефира пирата и да възстанови радио К2! Вечерта преди да изтече срокът, поставен от ВАП, Божков ми заяви в кабинета си, че ще разговаря с мен само във фоайето. То е огромно, кънтящо и вероятно трудно за записване на разговор. Там той ми поиска 300 хиляди евро, за да изпълни разпореждането на прокуратурата", разказва Беновска.

По нейната жалба на 19 ноември 2008 г. е образувано досъдебно производство срещу Божков. Пред "Труд" той заявява: "Не съм искал подкуп. Предлагали са ми, но без да искат в замяна услуга. Аз съм отказал и съм уведомил органите на реда".

Според жълтата преса тогава при него отишла дама, която носела подкупа, поискан от Беновска, но била опасана със записващи устройства. Божков бил предупреден, че му е заложен капан и отказал показно банкнотите.

"Въпреки разследването в тази насока не са били събрани доказателства за повдигане на обвинение за подкуп", заключава прокурорът Цанков.

"Обвинителният акт срещу Божков ми дава надежда все пак, че желанието за борба с корупцията днес не е само на думи", казва Беновска.

Препечатано от Pressboard.info, 1 март 2010г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com