Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Осмият поред OpenFest ще се проведе на 20 и 21 ноември в СТЦ Интерпред (4-11-2010)

За осми пореден път OpenFest ще събере фенове на свободния софтуер и свободната култура с разнообразна програма. Силно застъпени ще бъдат техническите лекции.

Сред акцентите на феста ще бъде лекцията на Браян Кинг, който е програмист и разработчик за Mozilla от 1999 г. Президент е на Mozdev.org и е автор на две книги: „Firefox Hacks: Tips & Tools for Next-Generation Web Browsing“ и „Creating Applications with Mozilla“ (O’Reilly). Бил е част от проекта KOMODO за разработка на IDE за повечето програмни езици, базиран на технологии на Mozilla. Браян ще говори за програмиране и уеб разработване.

Александър Керемидарски ще ни разкаже защо поддръжката и услугите са жизненоважната основа за успешен бизнес с продукти с отворен код. Като един от петимата поставили началото на отдела по поддръжка на клиенти на MySQL, той ще ни покаже как се изгражда ефикасна организация чрез използване на естествените за свободния софтуер стил, средства, продукти.

В духа на традицията да показваме свободни алтернативи, Богомил Шопов ще ни запознае с Kolab - пълноценен заместител на скъпите затворени решения от типа Exchange. А за изненада на всички, в програмата ще чуем и нещо за Майкрософт, но този път не само как да избягаме от техните продукти. Дончо Ангелов ще ни разкаже какво и как се променя в компанията, за да стане тя по-отворена, а светът на софтуера - по-съвместим, по-приятелски и по-човешки.

Радослав Колев, който през деня е системен администратор на сървъри с гигабайти памет и множество процесорни ядра, а през нощта си играе с компютърчета с 8MB RAM и 4MB FLASH памет, ще разкаже що е то embedded система и как се изгражда такава с Linux. Николай Михайлов, уеб програмист и системен администратор, ще запознае аудиторията с MariaDB - базата данни, разработвана от създателите на MySQL. Божидар Бацов, професионален Java програмист и дългогодишен free software ентусиаст, ще представи актуалните програмни езици, които могат да се изпълняват на Java Virtual Machine, техните философии и технически параметри. Ще бъдат разгледани и идеи за това как Java програмистите могат да включат тези езици във вече съществуващи проекти и да подобрят продуктивността си чрез тях. Сред акцентите в програмата са и лекциите „grsecurity на теория и практика“, представена от Георги Гешев, консултант по информационна сигурност и „Въвеждане на операционна система Linux в държавната и общинска администрации“, водена от Стефан Петров, управител на фирмата, реализирала проекта по въвеждане на Linux Ubuntu в Столичен инспекторат. За първи път на OpenFest ще има и панел от презентации във формата Lightning Talks, при който всеки от лекторите разполага точно с пет минути, за да направи своето изложение.

В рамките на OpenFest отново ще се състои и BSDcon – специализирана техническа конференция на потребителите и разработчиците на операционните системи, базирани на BSD. Тази година за втори пореден път BSD специалистите ще могат да положат и изпит за придобиване на сертификата BSDA, който се издава от Групата за BSD Сертификация (BSDCG) и удостоверява начално ниво на BSD UNIX системната администрация. Ще се проведе и LPI изпит, който удостоверява наличието на умения за администриране на Linux системи. Издателство O’Reilly Media за пореден път ще има щанд по време на конференцията, от който посетителите ще имат възможност да закупят някои от най-новите издания със сериозна отстъпка.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com