Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Разговор за Интернет, авторското право и политиката (5-12-2010)


*** Интервю за вестник "Труд"
***

- Г-н Марковски, какво е качеството и развитието на интернет в България?

- Много високо. “Интернет общество - България” публикува резултатите от едно изследване, направено по поръчка на Европейския съвет за интернет у дома и според него България е на първо място в ЕС по високоскоростен интернет.

- Да, но официалната статистика говори друго.

- По статистиките на ЕС сме на последно място, защото те измерват интернет по ADSL-покритието (б.р. - по телефонната жица). А българският интернет е кабелен, през т.нар. ланове. Операторите пускат 100 мегабита минимум, а някои даже предлагат и 1 гигабит. Това ЕС изобщо не може да го премери, там такива скорости са непостижими. А у нас кой е луд да си пуска ADSL, след като скоростта при него е 30 пъти по-бавна от тази при кабелния?

- На българския пазар има консолидация на доставчиците на интернет, наскоро “М-Тел” купи “Спектър нет” и “Мегалан”. Смятате ли, че това ще доведе до по-високи цени?

- Като обединиш малките доставчици, ти става по-евтино да изградиш инфраструктурата, от друга страна, може да се получат злоупотреби с господстващо положение. Но мисля, че потребителят не трябва да се притеснява за цените, защото българинът се научи, че интернетът е качествен, евтин и бърз.

- Колко излиза в САЩ един стандартен достъп до интернет, като този, за който в София и големите градове се плаща по 20-30 лв. на месец?

- Може да прозвучи невероятно, но в САЩ и Западна Европа за скорост около 3 мегабита месечната такса е средно $ 45. В България за 100 мегабита се плащат $ 15. Всеки си мисли, че в Америка е по-евтино, все пак интернетът е измислен там. Истината е, че за да получиш 100 мегабита в САЩ, трябва да си много щастлив.

- Защо достъпът до мрежата у нас е толкова евтин?

- Наличието на конкуренция исъществуващата вече 11 години държавна политика в сектора. Тя започна от времето на Иван Костов, когато благодарение на заведеното от “Интернет общество - България” дело във ВАС, по негово разпореждане отмениха лицензите за интернет операторите. Сегашното правителство е четвъртото поред, което поддържа либерална политиката в интернет, а тя е изцяло в полза на потребителите.
Където режимът е по-рестриктивен и има лицензи, там е по-бавен и по-скъп. И в България беше така, когато имаше монопол върху международната свързаност и само от БТК можеше да се купи достъп.

- Защо се провали опитът на България да вземе от ICANN интернет домейна .бг?

- През януари проведохме кръгла маса в Министерството на транспорта и информационните технологии (МТИТС) и като представител на ICANN тогава казах много ясно, че шансът .бг да бъде одобрен от техническа гледна точка е малък. Руснаците искаха .ру, но се ориентираха навреме, че няма да го получат, и си избраха .рф. Българският език позволява да се изберат други букви за обозначение на страната, които да не наподобяват на съществуващи латински домейни.

- Какво разширение бихме могли да вземем без проблем?

- Нещо, което може да мине техническите критерии. Не искам да давам примери - МТИТС даде няколко възможности, но нашите потребители, участващи в онлайн проучването, упорито искат домейн, който не може да бъде получен. Когато говорим за стабилността на интернет, ти може да кажеш: “Аз си искам .бг”, но трябва да знаеш, че освен теб има още 2 млрд. потребители по света и заради теб никой няма да рискува стабилността и сигурността на цялата мрежа.

- Наскоро един от създателите на интернет Винтън Сърф прогнозира, че свършват адресите в мрежата. Вярно ли е?

- Това е така, вероятно до края на следващата година ще се изчерпят. Новият протокол версия 6, IPv6, е представен отдавна и се използва без проблеми. В България има организации, които отдавна са направили прехода към него. За крайните потребители адресите едва ли ще свършат скоро, независимо от изчерпването им в ICANN/IANA. Но трябва да се върви към преминаване към новия протокол, проблемът е, че преходът отнема много време, струва скъпо, а и все пак старите адреси все още не са свършили.

- Как се развива борбата с компютърното пиратство у нас?

- В случая със защитата на авторските права в интернет се получава така, че на ГДБОП се налага да пази интересите на частни фирми. А не е работа на МВР да се занимава с тези неща.
Лобисти успяха преди години да прокарат в Наказателния кодекс промени, които са в техен интерес. Ако носител на авторски права преследва правата си по граждански ред, той първо трябва да внесе 4% държавна такса от сумата, за която настоява, че е получил вреди. Освен това трябва и да докаже, че правата му са нарушени.
В наказателния процес държавата е тази, която трябва да се бори с нарушителите, да доказва, да събира доказателства и т.н., а носителят на правата не плаща нищо за ползването на целия държавен механизъм в защита на своите интереси. Това е още едно доказателство, че не сме нормална държава. Ако например ти си фотограф и някой публикува твоя снимка, ГДБОП няма да отиде да защити твоите права. ГДБОП защити ли Кеворк Кеворкян, когато той публично заяви, че издателят на книгите му, при това издадени в сериозни тиражи, не е заплатил хонорар на автора? Не!

- Наскоро шефът на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП явор Колев каза, че много от интернет доставчиците са били свързани с организираната престъпност. Как ще коментирате това като бивш собственик и управител на интернет доставчик?

- Като недоразумение. Не може шеф в ГДБОП да хвърля такива кьорфишеци пред медиите. Ако е прав, т.е. има такава информация, естественият въпрос е: Защо ГДБОП не е направила дори една операция по установяване на такава свързаност и съответно наказание на виновните лица? Щом не е направила, дали това се дължи на некомпетентност или на корумпираност?
Ако не е прав, което ми се вижда по-вероятно поради липса на факти, доказателства, дела и присъди, тогава защо го казва? Но МВР открай време пуска такива фалшиви новини, а медиите ги повтарят, без дори да се замислят. Призовавам всеки журналист, който взима интервю по тази тема, да се обади в “Интернет общество - България”, за да предоставим факти, които лесно разбиват тезата на МВР, а по същество и на частни фирми, че в България имало пиратство.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com