Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Част сме от Европейския съюз, но европейското не е част от нас (5-12-2010)

Статия, препечатана от сайта на Вени МарковскиБях си в България за няколко дни, пускам тук връзки към две интервюта, които дадох. Ако се чудите защо още се занимавам с Родината – защото ми е тъжно и болно като гледам на какво дередже е… Може би най-точен е изводът ми пред БГНЕС, че продължаваме да си мислим за България като нещо извън Европа.

Защото може и да сме част от Европейския съюз, но ни липсва европейското; опитваме се винаги да минем метър, да изхитруваме, да ги прекараме… Искаме някой да дойде отвън и да ни оправи, само и само да не работим, особено ако работата е тежка. Не искаме акъл, а пари. Мислим се за велики, но не разбираме, че величието в миналото е лъжовно, защото не носи нищо в настоящето, а още по-малко в бъдещето. Живеем непрекъснато в миналото, а бъдещето е неопределено (дори и вестниците използват такова време в заглавията си – бъдещо неопределено), мъгляво, несигурно…

В Про.БГ си говорихме с Христо Спасов по темата за изтичането на мозъци от страната:

Самата телевизия е сложила този анонс на сайта си:

“Демографските данни показват, че българската нация изчезва. За последната година населението на страната е намаляло с 80 хиляди души. Ако този темп се запази, след 40 години населението в България ще бъде около три милиона души, смятат експертите. Преди Освобождението повече от половината население на България е под 14 годишна възраст. В разказа на Алеко Константинов „Бай Ганьо прави избори” толкова много хора навлизат в гласоподавателна възраст, че статистиката не може да ги обработи на време. 130 години по-късно картината обаче е различна. Статистиката показва, че през 2010 ние сме една застаряваща нация. Висока смъртност и ниска раждаемост са характерни за страната ни. Причините за тази тъжна действителност започват още с промените преди 20 години. Според IT експертът Вени Марковски, в България човек достига едно ниво, след което вече е принуден да търси реализация навън. Той заяви в студиото на Новините, че българите не напускат България, а своите сънародници. По думите на софтуерния експерт Христо Спасов с помощта на новите технологии човек може да пробие на чуждите пазари и без да напуска България.”

В кратко видео-интервю>video.bgnes.com/view/9385>видео-интервю за БГНЕС си говорим за това колко е лицемерна политическата класа, за българите в чужбина и имат ли нужда от министър те, за ордените на пловдивския владика, за Интернет и всичко останало. БГНЕС са пуснали следното на сайта си:“Не знаех, че църквата има ордени изобщо и има право да раздава ордени, затова би трябвало да използваме кавички, когато говорим за “ордени“, защото си има Закон за ордените и медалите, заяви Вени Марковски, председател на Управителния съвет на Интернет общество – България в интервю за БГНЕС.

Думите му са по повод на вчерашната петиция от младежката организация “ЛГБТ действие“, с която се сезира ВСС за действията на пазарджишкия прокурор Стефан Янев. Той получи на 6 септември от пловдивския митрополит Николай “Орден Свети апостол Ерм” за анти-гей действията си, осъдени от Комисията по дискриминация, Омбудсмана и Върховна административна прокуратура. “Този орден, този светия конкретен там не съм го срещал. Но някой ми направи коментар във Facebook, след като публикувахме сигнала, че орденът бил учреден от въпросния митрополит Николай. Така че не знам дали е така, но звучи логично. Да се приеме орден по принцип от църквата, когато той се дава на длъжностно лице по повод изпълнение на неговата работа и то по скоро за неизпълнение на неговата работа, защото постановлението на прокурора, с което отказваше да отмени този скандален текст от наредбата на Общинския съвет в Пазарджик, това по същество е, че той отказва да правораздава, той отказва да защити правата на гражданите и заради този отказ получава орден. Много е странно това нещо. Надявам се, че по принцип всички говорим за това, че България не е нормална държава и трябва да стане някак си нормална държава, ето един пример, в който се вижда, че не е нормална държавата, защото щом представител на прокуратурата действа по някакъв странен начин, след като отказва да се съобрази с висшестоящите прокурори, очевидно трябва да има някакви санкции за такъв човек. Няма друг начин да станем нормална държава, освен ако не започнем да спазваме законите“, казва Марковски.
На въпрос към Вени Марковски, който живее в САЩ и е роден е в Скопие, имат ли българите нужда от министър за тях в чужбина, той отговори: “С Божидар Димитров сме спорили през годините. Във вестник “Сега” има няколко статии по темата за българите в чужбина. Българите в чужбина нямат нужда от министър по принцип. Българите в чужбина са избягали именно от министрите в България, както и от другите българи. Това, което би трябвало да се направи е да се даде възможност на българите в чужбина да гласуват на избори. Ако искаме действително да има промяна, то очевидно е, че като се елиминират 2-та милиона души, които са напуснали страната в последните 20 години, тази промяна няма как да настъпи. Например, всички критикуват гласуването в Турция и казват, че там се гласувало по етнически признак, само за ДПС, ами защо не направят така, че другите българи, които са милион и половина в другите страни, също да могат да гласуват. Значи има нещо, което е много лицемерно в политическата класа. Твърдят, че е лошо, когато българските турци гласуват в Турция за ДПС, а същевременно не правят нищо, за да могат другите български граждани да гласуват, за когото си поискат в другите страни“, заявява Марковски.
За репликата на Божидар Димитров “шибан народ, шибани колеги” Вени Марковски казва: “Не мога да взема отношение по въпроса с мощите, защото аз не съм чак толкова религиозен, изобщо религиозен, за да повярвам в това, че някакви чудотворни мощи са били открити в Созопол. Очевидно е, че изказването за това, че този народ е шибан, ние сме го слушали това в интернет записа от интервюто, можеше да намери само едно достойно решение – министърът трябваше да си подаде оставката. Премиерът можеше да не му я приеме, както се случи с председателката на Националния статистически институт. Но остава усещането за някаква задкулисна игра, някакво задкулисно разбиране между политиците в България. Не бива да се толерират такива изказвания. Това по същество е толкова скандално, колкото и изказването на прокурора от Пазарджик. На практика това са две страни на една и съща монета“.
Относно подадената оставка от председателя на НСИ Мариана Коцева, Марковски коментира: “Не видях подробностите, но доколкото разбрах, някакви партии са настоявали за нейната оставка, защото в графата за националност било вписано какво ли не всъщност. Най-вероятно познавайки софтуерните технологии донякъде мога да предположа, че който е правил въпросния формуляр, е сложил абсолютно всички нации и националности, които съществуват в света, защото така е по-лесно, отколкото да седиш и да се занимаваш. Доколкото разбирам хората се възмущават от това, че имало македонци и някакви други националности. Според мен, заради такова нещо, ето тя направи някакъв жест – подаде си оставката, не я приеха. Друг е въпросът дали наистина е имала някаква вина за това нещо и дали всъщност трябва всеки ръководител да знае какво точно правят неговите хора. Нали това е част от отговорността на всеки един от нас. Ако някой го е направил нарочно, той или тя трябва да си носи отговорност. Ако председтелката на НСИ е знаела за това нещо, тогава, да. Не само, че трябваше да си подаде оставката, но и трябваше да каже, че просто напуска. Не разбирам обаче какъв е скандалът в случая, защото преди години си спомням, че имаше няколкостотин ескимоси в България. Никой не му пречи на човек да се определи, както си поиска. От друга страна, дори от гледна точка на национализма в България по отношение на Македония, хубаво е да се види колко души ще се самоопределят като македонци. Това може да сложи край на цялата тази история около ОМО-Илинден, регистрации на партии и т. н. Има нещо гнило в цялата тази история с този измислен национализъм. Ние сме членове на ЕС. Най-лесно е да се сложи една графа дали всъщност се мислим за европейци, защото според мен, ако имаше графа европейци, няма да има много хора, които ще се определят като европейци. Ние продължаваме да си мислим за България като нещо извън Европа“, каза Марковски.”


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com