Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Управляващите щели да се откажат от интернет следенето (8-1-2010)

МВР ще се откаже от най-оспорваната промяна в закона за електронните съобщения, с която искаше пряк достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс, популярно като интернет следене. Според политици от управляващата партия това било 99 на сто сигурно. Обяснението, което дават, е, че МВР и ГЕРБ искат да избегнат обвинения в нарушаване на граждански права, което може да накърни имиджа им. Представители на неправителствени организации разказаха пред "Дневник", че в последните дни преди Нова година техни представители са се обърнали към премиера Бойко Борисов и хора от неговия кабинет и са подчертали, че към промените в закона ще има негативни обществени реакции.

Силно вероятно е да се откажем от "пасивния достъп" до данните, ще намерим други варианти, така че хем да не се затруднява работата на полицията, но и да няма съмнения за правата на гражданите, казаха пред "Дневник" депутати от ГЕРБ, участвали в среща с представители на вътрешното министерство в края на миналата година. Окончателно решение ще бъде взето, след като другата седмица неформалната работна група избистри в детайли с какви мерки да бъде заменен интерфейсът. За 20 години е натрупано сериозно недоверие към МВР, не можем да го преодолеем бързо и да убедим обществото в правотата на поправката, както и че ще бъдат спазени гражданските им права, обясни председателят на вътрешната комисия Анастас Анастатов (ГЕРБ).

Докато представителите на гражданските организации одобряват най-общо отстъпката на МВР, мобилните оператори заявиха, че няма да могат толкова бързо да предоставят информация. Единствено от "Виваком" заявиха, че ще се съобразят с всяко искане на МВР, докато "Глобул и "М-тел" настояха, че 2 часа няма да са им достатъчни. От двата оператора обаче не казаха колко време ще им е необходимо.

"Операторите трябва да спрат да шикалкавят, трябва да започнат да гледат не само интереса и печалбата си, а да се замислят за гражданските права", коментира пред "Дневник" Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации и директор на алтернативния телеком "Спектър нет". Според него е задължително операторите да дават данните в рамките на два часа и това не би следвало да представлява сериозен проблем за тях. Вярно е, че на тях по-лесно би им било чрез интерфейс, допълни той.

По думите му може лесно да се намери автоматизиран начин за бързо даване на информацията, като обаче МВР няма директна, пряка и неконтролируема връзка. Той обаче смята глобите, споменати от вътрешния министър, за твърде сериозни, а между 5 и 10 хил. лв. е предостатъчно.

Отстъпката на МВР е много сериозна, важни са обаче и детайлите на мерките, с които ще бъде заменен интерфейсът, каза Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Внесените от министерството промени в момента предвиждат, ако няма интерфейс, операторите да дават информацията до 8 часа и според него не е ясно защо този срок трябва да бъде скъсен. "Работата по т.нар. горещи следи, претърсването и изземването изобщо не трябва да е по реда на Закона за електронните съобщения, по тези текстове е само събирането на оперативна информация, кое налага чак такава спешност?", попита Кашъмов.

По думите му реалистичният срок би бил до 8 часа след постъпване на искането от МВР. Кашъмов не изключи вариант да се поставят нереалистични изисквания пред операторите, за да се види, че те не могат да ги спазят, и тогава отново да се постави въпроса за достъп чрез интерфейс. От "Програма достъп до информация" подготвят и алтернативни текстове, които да предложат на управляващите.

Отворени сме за диалог, тепърва работната група в парламента, сформирана след одобряването на първо четене на промените, ще обсъжда вариантите както за сроковете, така и за санкциите, коментира Анастас Анастасов. По време на дискусиите ще се обсъдят и другите теми от промените в Закона за електронните съобщения, по които от МВР вече дадоха знак, че биха отстъпили пред исканията на гражданския сектор.

В средата на декември зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че МВР би се съобразило с критиките към промяната, според която достъпът до данните трябва да става не само за тежки престъпления (наказвани със затвор над 5 години), а за всички, за които е предвидено лишаване от свобода от 2.5 години. Той обяви, че е склонен да остане текстът само за тежките престъпления, като обаче се добавят и някои конкретни "сериозни престъпления като отвличания, детска порнография".

От МВР обещаха, че ще запишат срок, в който операторите ще трябва да се съхраняват данните, в случай че са били поискани от ведомството, какъвто в момента няма. Според Вучков може да се фиксират и правомощия на държавен орган да уведомява лицата, до данни за които е имало нерегламентиран достъп. Тогава зам.-министърът не беше склонен да оттегли текста за т.нар. пасивен достъп до данните чрез интерфейс.

Препечатано със съкращения от в-к Дневник


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com