Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Без интерфейс* отпада една тегоба за МВР (11-1-2010)

Интервюто е препечатано от Pressboard.info, 11 януари 2010г.

- Г-н Вучков, задава се протест заради мерака на МВР да рови в разпечатките и интернет комуникацията на хората. Защо все пак упорствате?

- Мисля, че и гражданските организации признаха в процеса на обществено обсъждане, че нашият проект съществено се различава от предишния на БСП. Тогава процедурата за следене на трафични данни изключваше съдебно разрешение. А за нас фундаменталният въпрос е да има съдебно разрешение, без значение дали ще получаваме данните чрез постоянен интерфейс или не. За първи път ние въвеждаме независими органи да контролират достъпа - Комисията за защита на личните данни. По идея на гражданските организации искаме и парламентарен контрол - комисия като тази за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Практиката доказа, че най-ефективният контрол е парламентарният. Пример е ДАНС. МВР не иска да следи гражданите.

- И ще дадете заден ход за интерфейса, така ли?

- Не става въпрос за отстъпление на МВР. И ние, и неправителственият сектор, и цялото общество имаме общ враг - престъпността. И общо желание - бандитите да са в затвора. Инициирахме честен диалог от самото начало и това не може да се отрече. Искам да благодаря на Програма "Достъп до информация" за бележките им по закона. Свободата и сигурността са съвместими.

- Прекрасно, но този достъп е смущаващ - постоянно гърмят скандали за злоупотреби и теч на информация от МВР.

- Затова ще представим алтернативен вариант тази седмица. На масата ще има два варианта - със и без интерфейс. Искаме да намерим най-добрия баланс между свободата и възможността МВР да си върши работата. Имахме среща с щаба, който организира протеста пред парламента, и мисля, че получихме подкрепа за вариант без прословутия интерфейс.

- Каква подкрепа? Протест ще има! От щаба хич не ви вярват. Защо?

- Защото е очевидно, че ние концентрираме недоверието към службите за сигурност и МВР, трупано 20 г. Това е разбираемо, но ще изпълним всичко обещано.

- Последно - без интерфейс, така ли?

- Да, но при условие, че това се обвърже с други норми, за да не се стигне пак до ситуация МВР да не може да си върши пълноценно работата. Ще настояваме мобилните оператори да имат постоянни дежурства, за да осигуряват бърз достъп.Идеята е операторите да посочат пред Комисията за регулиране на съобщенията точка за контакт, до която да имат постоянен достъп прокурори, разследващи полицаи и т. н. Много важно е да определим максимален срок, в който МВР да има данните, например два часа след съдебно разрешение. В МВР не ни е необходим интерфейс. Напротив, отказът ще свали една тегоба от гърба ни, защото иначе все ще има съмнения за злоупотреби.

- Какви ще са санкциите за операторите?

- Мислим преди всичко за глоби. Тепърва ще уточним размерите, но целта е да имат и превантивен, и наказателен ефект. Но ако се наблюдава системно неизпълнение на ангажиментите от операторите и нарушаване на сроковете, може да се стигне и до отнемане на лицензи.

Крайно време е операторите да поемат своята отговорност, защото, ако бяха предоставяли данните, нужни на МВР, в що-годе разумен срок, сега изобщо нямаше да си говорим пак за поправки в Закона за електронните съобщения, протести и пр. Да се чака по 4, 5, 6 месеца за разпечатка, когато от това може да зависи живот, е абсолютно недопустимо. А и в момента има ли гаранция, че тези данни не се търгуват, дори за престъпни цели?

- Очаквате ли операторите да въстанат срещу санкциите?

- Не. Очаквам от тях солидарност. И отговорност.

- Но МВР и сега трябва да има достъп до разпечатки, регламентът е в Закона за СРС, там има санкции, ако не ви дават данните...

- Има разлика между разпечатки и СРС.

- В момента няма. Процедурата за достъп на МВР е една и съща, това бе битка в предния парламент!

- Не, разпечатките са регламентирани в Закона за електронните съобщения. Има една алинея, която казва, че процедурата за достъп е по Закона за СРС. Тоест разпечатки са допустими само при тежки или компютърни престъпления. Значи разрешение се дава от председател на окръжен съд.

- Именно. Защо МВР иска да заобиколи тази стройна процедура, която пази донякъде от злоупотреби и е в синхрон с конституцията, за разлика от вашия проект.

- Разлика между разпечатки и СРС има. При СРС става дума за съдържание на кореспонденцията, за много по-сериозно интервениране в личната сфера. От разпечатки се разбира само кой с кого е комуникирал, кога, колко време. Директивата на ЕС за трафичните данни говори за сериозни престъпления, законът за СРС - за тежки престъпления с наказание над 5 години затвор. В конституцията, чл. 34, наистина се говори за тайна на съобщенията. За да избегнем всяко съмнение и напрежение, текстът, с който искаме достъп до данни за престъпления с наказания над 2 г. затвор, ще бъде коригиран - достъпът ще е допустим при тежки престъпления. Но ще допълним в закона още компютърните престъпления, заканата, приготовлението и подбуждането към убийство, разпространение на порнографски материали и т. н.

- Искате да дописвате конституцията?!

- Не е така! Безспорно е, т. нар. трафични данни разкриват информационното самоопределение на личността. Разбира се, че това профилира личността и това са едни от аргументите на цели съсловия в страни от ЕС да искат дори отмяна на директивата на ЕС за трафичните данни. Но тук ще цитирам г-н Янсен, шеф на германските криминалисти: "Понякога индивидуалният IP адрес е толкова важен, колкото и пръстовият отпечатък, оставен на местопрестъплението."

- Като искате още и още права, има ли статистика колко телефонни разпечатки и трафични данни са довели до разкриване на престъпление или затвор за престъпник? Статистиката за СРС е ужасна: 1-2 % полезност.

- Ежемесечна статистика има, но е класифицирана информация. Нека комисиите за контрол да заработят, тогава ще се разбере.

- А защо разсекретихте щата в МВР?

- Това е много сериозна крачка за прозрачността на МВР. На 19 януари заедно с неправителствения сектор ще представим информация за организационната и щатна численост. Това ще даде отговор как работи МВР, обслужва ли обществените отношения, както е призвано.

- Да, разбрахме, че имаме най-много служители на МВР на глава от населението в света! Не знам дали е повод за гордост...

- Това не е точно, категорично! По брой полицаи сме на средно европейско ниво. Служителите на МВР са хиляди, но само част от тях наистина осъществяват полицейски правомощия. МВР предоставя много от административните услуги. В много държави тези дейности просто не са в МВР.

----------------

* Интерфейс - в случая постоянен достъп на МВР до телефонни разпечатки и интернет трафик.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com