Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Няма кой да вземе парите за екология от ЕС (20-4-2010)

За еврофондове у нас със сигурност се говори повече, отколкото във всяка друга държава от Европейския съюз. Всеки знае за милиардите евро, които Брюксел ни е отредил и с чиято помощ, според управляващите (и сегашните, и предишните), България едва ли не ще се превърне в райско кътче. Само че приказките са едно, а реалността - съвсем друго. Някъде преди месец се разбра, че от 2007 г. насам страната ни е усвоила едва 2.5% от всичките над 6 млрд. евро на ЕС. Вярно, че това е близо десет пъти повече от смайващите 0.28%, отчетени от бившия вицепремиер Меглена Плугчиева през февруари 2009-а, но като се има предвид, че времето за усвояването на тези пари изтича през 2013-а, положението не е никак розово. Наред с това не върви съвсем добре и усвояването на още десетки милиони евро по останалите европейски програми извън структурните фондове, за голяма част от които дори и не се говори.

Такъв е случаят с LIFE+, която е специализирана в екологичните нововъведения и запазване на биоразнообразието. С проекти по нея могат да кандидатстват всички публични или частни сдружения, държавни институции и неправителствени организации. Общият бюджет на програмата за периода 2007-2013 г. е 2.14 млрд. евро, които се разпределят между всички държави в общността. Конкретните суми се определят за всяка година, като бюджетът на България за 2009-а е бил близо 5.4 млн. евро. През 2008-а за нас са били предвидени 4.47 млн. евро, а година по-рано - 4.02 млн. евро. За съжаление голяма част от тези средства не са влезли в българската икономика. Досега Европейската комисия е одобрила само шест наши предложения - едно през 2007-а (когато са подадени общо 24) и пет през 2008-а (при подадени 12), финансирани с общо 4.88 млн. евро. Това не бива да ни изненадва, тъй като за разлика от оперативните програми, при LIFE+ средствата са под прякото управление на Еврокомисията. Крайното решение за избирането и финансирането на даден проект се взима с помощта на комитет, съставен от представители на всички страни членки, като националните компетентни органи имат задачата единствено да съберат всички предложения, след което да ги представят на комисията за оценка и одобряване. Несъмнено така се избягват редица корупционни схеми, известни в докладите на Брюксел като "лоши практики", заради които ни бяха спрени парите по не една и две европейски програми.

Не е за пропускане и фактът, че досега е започнало изпълнението само на три от одобрените шест договора по програмата LIFE+. Преди седмица "Макметал холдинг" и Столичната община представиха идеята си за изграждането на инсталация, която да преработва стари телевизионни и компютърни кинескопи. За реализацията й ще отидат 1.8 млн. евро, от които 500 хиляди ще са безвъзмездна помощ от ЕС. Предприятието ще се намира в Кремиковци и трябва да заработи в началото на 2011 година. "Предвидено е съоръжението да обработва между 80 и 100 монитора на час", обясни Ирина Василева, директор по развитието на дейностите с отпадъците в "Макметал". От своя страна изпълнителният директор на холдинга Филип Алексиев заяви, че компанията планира да изгради и завод за преработка на стари хладилници и извличането на фреоните от тях, като за целта също може да се ползва финансова помощ от Евросъюза.

Останалите два действащи проекта по програмата LIFE+ са на Българското дружество за защита на птиците. В средата на март еколозите представиха инициативата "Живот за бургаските езера", с общ бюджет от 1 775 006 евро, като 75% от тях са от ЕС. Партньори на организацията са община Бургас и "Черноморски солници" АД, а целта е да се осигури дългосрочно и самостоятелно опазване на езерата Вая, Мандра и Атанасовско и тяхното видово разнообразие. Паралелно с това ще се създадат и механизми за управление на защитените зони от НАТУРА 2000 - "Мандра-Пода", "Езерото Вая" и "Атанасовско езеро", които са част от втория по важност миграционен път на птиците в Европа - "Виа Понтика".

Работата по другия проект на същото дружество - "Опазване на царския орел и ловния сокол", започна още в началото на 2009-а и ще продължи до края на 2013-а. Той е за над 2 млн. евро., от които програмата LIFE+ предоставя 1.5 млн. евро. В рамките на инициативата са били монтирани специални сателитни предаватели от най-ново поколение на седем царски орела, като по този начин ще се получава изключително ценна информация за движението им и за заплахите, пред които са изправени. Благодарение на GPS-системата е установено, че през последните два месеца на миналата година три от маркираните орли са загинали вследствие на бракониерство или инциденти с електропроводи. Сега през лятото ще бъдат поставени сателитни предаватели на още седем птици.

Неприятното е, че голяма част от предвидените за 2009-а пари, изглежда, пак ще останат неоползотворени. По информация на Министерството на околната среда и водите са били подадени само четири предложения и ако съдим от резултатите през предишните години, нищо чудно нито един от тях да не получи одобрение. Окончателното решение на Европейската комисия ще стане известно до края на август. А междувременно в началото на май ще бъде открита и процедурата за кандидатстване с проекти за 2010-а. Добрата новина е, че желаещите да се включат в програмата вече ще могат да получат и безвъзмездна техническа помощ от холандски експерти за изготвянето на документите в съответствие с изискванията на Еврокомисията. Да се надяваме, че така България ще успее да усвои всичките заделени за нея средства, които за тази година, според предварителните очаквания, ще са около 6 млн. евро.

От Pressboard.info, 20 април 2010г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com