Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Полицаи и съдии на борба с кибер-престъпността (8-6-2011)

България има потенциала да стане регионален център на борбата с киберпрестъпността. Това мнение изразиха експерти, участвали в Първото по рода си обучение за съдии, прокурори и полицейски служители в областта на киберпрестъпленията. След края му в цялата страна има обучени специалисти, които ще се борят с кражбите на самоличност, посегателствата над деца и компютърното пиратство.

Председателят на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследване Албена Спасова заяви, че целта е чрез практически обучения да подобри квалификацията на правоохранителните органи и да подобри взаимодействията помежду им.

Финансираното от фондация „Америка за България" обучение има три нива. В първото са участвали 169 души, които са били запознати с основите на компютърните мрежи, както и с основните видове киберпрестъпления. От тях само един е бил системен администратор. 108 са били участниците във второто ниво, където са били обсъждани конкретни казуси, а 55 от тях са участвали в последния етап, който отработва съвместните действия на властите и бизнеса.

Спасова посочи, че е създадена мрежа от експерти, която покрива практически цялата страна. Вече се планират и нови обучения, като има запитвания от граждански съдии, НАП и териториалните звена на ГДБОП, както и от други държави от региона.

По думите й страната ни вече има богат опит в борбата с киберпрестъпленията и това би й дало възможност да се превърне в регионален център в тази област. Тя посочи, че по-късно през тази година ще бъде организирана кръгла маса по проблема с онлайн криминалните деяния, а през октомври ще се състои и международен форум.

Явор Колев, който е началник на отдел „Компютърни престъпления" в ГДБОП и член на академията, посочи, че най-„актуалните" киберпрестъпления у нас в момента са кражбата на самоличност, престъпленията срещу деца и кражбите на интелектуална собственост. По отношение на пиратството, той посочи, че проблемът отчасти е овладян и страната ни вече не е в списъка с наблюдавани държави. Колев подчерта, че практически няма престъпление в Наказателния кодекс, което да не може да се върши чрез модерните технологични средства и посочи, че са необходими определени законови промени. Като пример той посочи Закона за хазарта, който трябва по-сериозно да наказва опитите за уреждане на спортни срещи, както и законодателството, свързано с посегателствата срещу деца.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Севдалин Цанков посочи, че не трябва да се гледа на киберпрестъпленията като на екзотика, а като на бедствие, което струва милиарди долари. По думите му, страната ни не разполага с административни органи, които да следят случващото се в Интернет, а държавата е встрани от натрупването, контрола и оценката на информацията.

Според Цанков, има и голям брой елементи в законодателството, които не са синхронизирани - престъпленията се гледат в неподходящи съдилища, не се разрешава използване на специални разузнавателни средства, а електронна кореспонденция може да се иззема чак след решение на съда. За употребата на СРС обвинителят посочи, че те са в най-голяма степен на мястото си при разследване на киберпрестъпления „в сравнение с някои други области".

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова посочи, че трябва да се усъвършенстват методите за събиране на доказателства и да има по-добра синхронизация на нормативните актове. По думите й престъпниците са на крачка напред, защото властите се налага да се съобразяват със законодателството.

Вътрешният министър Цветан Цветанов се присъедини към пресконференцията в БТА към края й. Той посочи, че през последните 2 години борбата с киберпрестъпленията е сред основните приоритети на правителството и благодари на САЩ за подкрепата в тази област.

Министърът похвали дейността на ГДБОП, но и припомни за случаи като вчерашния, при който свада в социалната мрежа Facebook тласна тийнейджърки към извършването на престъпление.

Цветан Цветанов подчерта, че киберпрестъпленията не се съобразяват с националните граници и, под умите му, „докато тече тази пресконференция, някъде по света някой извършва престъпление в Интернет".

Заместник-посланикът на САЩ у нас Сюзан Сътън поздрави участниците в обучение и посочи, че то е ярък пример не само за сътрудничеството на международно ниво, но и на съвместната работа на МВР, съд и прокуратура. Тя не пропусна да подчертае важността на борбата с кражбите на интелектуална собственост. „Общество, което уважава своите автори, е богато общество във всеки смисъл на думата", заяви дипломатът.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com