Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новите домейни дават нови възможности  (28-6-2011)

Ще търсим по-лесно в интернет*

С Вени МАРКОВСКИ, бивш член на борда на Организацията за имена в интернет ICANN разговаря Светослав МЕТАНОВ

- Първите коментари за решението на ICANN корпоративни имена да се приемат като домейни са положителни. Как се стигна до това решение?

- То е резултат от дългогодишна работа от страна на интернет общността в ICANN. Хиляди хора от правителства, бизнес и гражданско общество са вложили своите сили в подготовката на това историческо решение.

- Откъде очаквате по-голям интерес - от фирмите или от градове и области, които също ще имат право да регистрират домейни?

- Интерес се очаква от всички страни. Вече има заявки например от Русия - .skolkovo (на латиница), .дети, говори се за .berlin, .nyc (за Ню Йорк) и за какво ли още не. На практика всяка дума, съкращение или словосъчетание ще могат да се регистрират.

- Заявките за новите домейни ще се подават само в продължение на 90 дни в началото на 2012 г. Защо е въведено това ограничение?

- 90-дневният прозорец дава възможност на кандидатите да бъдат равнопоставени, вместо да се работи на принципа “първи по време е първи по право”. 90 дни са и сравнително достатъчно време, за да може всеки кандидат да подаде документи. Също така съветът, който даде една от основополагащите организации на ICANN - GNSO (generic names supporting organization - oрганизaциятa, поддържаща общите домейни), препоръча поне в началото да има кръгове, за да се види какво ще е търсенето.

- Какво ще се случи за тези, които пропуснат да подадат исканията си в срок?

- Ако някой пропусне първия “прозорец”, ще може да кандидатства в следващите. ICANN започва специална кампания по целия свят, в която ще обяснява възможностите за поява на новите домейни. Дори и това интервю, което сега правим, дава възможност на голям брой хора в България да се запознаят с новите домейни, така че желаещите да могат да вземат решение за кандидатстване.

- Кога пак ще бъде отворен “прозорец” за нови разширения?

- Tочка 1.1.6. от книгата (помагало) за кандидатстване казва, че следващият кръг трябва да се състои до една година от края на първия, т.е. най-късно до 12 април 2013 г.

- Цената от 185 000 долара за регистрация не е ли прекалено висока?

- Цената е определена на база разходите по обработка на заявките.

- Не е ли неудобство да се изписва дълго фирмено име вместо две или три букви след точката?

- Не знам дали е неудобно, но съкращение като IBM например вероятно звучи по-лесно от International Business Machines, а от друга страна, няма съкращение за Canon.

- Досега имаше национални и само 22 общи домейна. Няма ли да се объркат потребителите в интернет? Колко време ще им трябва да свикнат, че имената в мрежата не завършват само на .com, .org или .net?

- Не мисля, че хората ще се объркат. Напротив - ще знаят по-точно какво търсят. Ще свикнат бързо - все пак ние всички свикнахме с .info, .biz и т. н. домейни, които се появиха в предишния кръг от работата на ICANN.

- Решението от Сингапур се възприема като най-голямата реформа в интернет след старта на разширението .com преди 26 г. Накъде оттук насетне?

- Оттук насетне единствената граница е нашето въображение. Аз самият бях за “пускането” на колкото се може повече домейни още по времето, в което бях член на борда на ICANN (2003-2006 г.) и съм много щастлив, че това вече се сбъдна. Бих се радвал ако има и български компании, които да пуснат заявка за нов домейн.

________
Оригиналното заглавие на в. "Труд".


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com